Biot

Geniet van de rust en stilte van Biot, de oude stad, de prachtige natuur en de centrale locatie om geweldige dagtochten te plannen.

Praktische en toeristische informatie Biot

Biot is een klein stadje in het Franse departement Alpes-Maritimes, bekend om zijn mond-geblazen glaskunst. Biot is centraal gelegen om dagelijkse uitstapjes te maken naar Antibes en Juan-les-Pins op 6 kilometer, het mooie dorp Saint-Paul-de-Vence op 8 kilometer, het parfum-dorp Grasse op 15 kilometer, en de steden Cannes op 18 kilometer en Monte Carlo op 30 kilometer.
Lees meer

Mooie lokale bezienswaardigheden en attracties

Ontdek een selectie van de mooiste plekken en attracties in Biot

Geschiedenis

Geschiedenis

Biot heeft een rijke geschiedenis die bijna 2000 jaar teruggaat, want het werd opgericht door de Kelten, en later veroverd door de Romeinen. Deze bouw...

Lees meer
Bevolking

Bevolking

Het aantal permanente bewoners van Biot was 10.000 in 2015...

Lees meer
Klimaat

Klimaat

Biot heeft een mediterraan klimaat, met de volgende gemiddelde temperaturen per maand: Januari 10 Februari 10 Maart 12 April 14 Mei 17 Juni 21 ...

Lees meer
HET MOOIE DORP BIOT

HET MOOIE DORP BIOT

Het mooie dorp Biot ligt verscholen in de zuidoostelijke hoek van Frankrijk tussen Cannes en Villeneuve-Loubet, op ongeveer 40 kilometer van Monte Carlo. Biot ligt hoog op een heuveltop, met uitzicht op olijfgaarden en de weide van mimosa, en heeft mooie pittoreske huizen, smalle straten vol bloemen en een karakter uit lang vervlogen tijden ... Er is sinds de prehistorie een gemeenschap in dit gebied en er zijn er in de loop der jaren veel verschillende beschavingen geweest. In 154 v.Chr. vestigden de Romeinen zich precies op de plaats waar het dorp tegenwoordig staat - een plaats die ze 500 jaar bewoonden. Er is nog steeds veel bewijs van deze periode in de geschiedenis van de stad. Na deze periode is er nog maar weinig bekend over het gebied tot 1209, toen de graaf van Provence, die het land in bezit had, het aan de Tempeliers gaf. De ridders woonden in het kasteel dat nog steeds te zien is tussen La Place aux Arcades en de kerk. De ridders kochten tijdens hun verblijf daar veel van het omliggende land. In dit stadium was Biot slechts een klein dorp met een kerk, enkele kleine kapellen, La Place aux Arcades en een handvol huizen. Toen de ridders werden onderdrukt, werden de eigendomsrechten van Biot doorgegeven aan de Ordre Hospitalier van St. John en de bisschop van Grasse. In de 13e eeuw werd Biot overgenomen door piraten en dieven, dus werd het beschouwd als een plaats die het best gedurende vele jaren kon worden vermeden. In 1470 herbevolkten verschillende grote families het dorp. De namen van deze families zijn nog steeds terug te vinden in de straten van het dorpscentrum - Rue des Béris, Rue des Sévoilles en Rue des Ardissons. Het was tijdens de 16e en 17e eeuw dat het gebied begon te bloeien, en dit was ondanks twee invasies! Het dorp floreerde financiëel door zijn landbouw en aardewerk.

Aardewerk industrie

Een ommekeer kwam in de tweede helft van de 16e eeuw toen de dorpelingen zich gingen specialiseren in het maken van aardewerken potten. De fijne lokale klei met vulkanische as was perfect voor het maken van de grote Biotoise-opslagpotten. Nadat de potten in de ovens waren gebakken, werden ze aan de binnenkant gevernist om ze waterdicht te maken. De vernis werd aangebracht met behulp van een borstel gemaakt van riet gebonden met haar van dames. Deze grote potten werden gebruikt voor het opslaan van graan, olijfolie en olijven. In de 18e eeuw waren er 40 pottenbakkerijen in het dorp met in totaal 200 pottenbakkers die elk jaar tot 50.000 potten maakten. Er was grote vraag naar de potten die werden verkocht in Marseille, Antibes en andere Franse steden en geëxporteerd naar verschillende landen in het Middellandse Zee gebied, maar ook naar Amerika en India. Tegen het begin van de 19e eeuw was de vraag naar potten afgenomen vanwege de uitvinding van vaten en opslagvaten. Tot voor kort waren er nog enkele pottenbakkers in het dorp en de laatste die klaar was met de handel maakte de vele grote decoratieve potten die in de steegjes als decoratie te vinden zijn. Tegen de 19e eeuw was de handel in landbouwproducten ook afgenomen, maar binnen 100 jaar werd de landbouw weer populair in Biot met twee nieuwe specialisaties - wijnbouw - die op een kleine schaal tweehonderd jaar eerder was begonnen en de tuinbouw. Beiden zijn nog steeds succesvol vanwege de mineraalrijke vulkanische as in de bodem.

Aardewerk industrie
Verrerie de Biot

Verrerie de Biot

In 1956 was Biot uitgegroeid tot een klein stadje en bereikte het een ander keerpunt toen Eloi Monod begon met het maken van de Verrerie de Biot - een zeer onderscheidende stijl van traditioneel glas - met talloze bubbels erin. Eloi Monod heeft veel ambachtslui in de stad opgeleid om deze stijl van glaswerk te ontwilkelen en daarmee de handel te laten floreren. De werkplaats en galerij van La Verrerie (gelegen in de Chemin des Combes aan de voet van de stad) is een van de vele glasateliers en is een leuke plaats om te bezoeken teneinde dit beroemde glas geblazen te zien worden en deel te nemen aan een rondleiding om het geheim van Eloi Momod te leren voor het vullen van het glas met die mooie bubbels - er wordt soda bicarbonaat gebruikt! Het resultaat is een stijlvol stuk glaswerk in helder glas of een donkere kleur die de bubbels benadrukt. Als je altijd al eens zin hebt gehad in glasblazen, kun je dat proberen wat je bezoek extra speciaal maakt - maar bedenk dat de sleutel tot succes blazen is en niet inademen! In 1970 werd het bedrijvenpark Sophia Antipolis gebouwd aan de rand van het dorp - het allereerste technische park in Europa met een aantal onderzoekscentra waaronder het INRIA Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique en verschillende hightechbedrijven. Vandaag de dag is Biot nog steeds een heerlijk - en zeer schilderachtig - dorp dat op de top van de heuvel ligt, slechts drie kilometer van de prachtige wateren van de Middellandse Zee. Vanwege de ontspannen Provençaalse sfeer is het een heerlijke plek om te verblijven en het heeft een aantal mooie vakantiehuizen.

Musea

Hoewel Biot een zeer geavanceerde kant heeft met zijn bedrijventerrein, geniet een wandelaar in het oude centrum enorm omdat het sinds de middeleeuwen met zijn talrijke kronkelende geplaveide steegjes nauwelijks is veranderd. Er zijn twee middeleeuwse toegangspoorten tot het dorp - Porte des Migranniers en Porte des Tines - en de hoofdstraat is de brede en groene Rue Saint Sebastian met verschillende kleine straatcafés. Het centrum van het dorp is nog steeds La Place aux Arcades, heel mooi met zijn terracotta gebouwen met felgekleurde luiken en prachtige gotische bogen gevuld met bougainvillea en passiebloemen. Niet ver daarvandaan ligt de kerk die verrassend groot van binnen is en vol staat met prachtige kunstwerken, waaronder een heel bijzonder altaarschilderij - La Vierge de Rosaire (de Maagd van de Rozenkrans). Het beroemdste museum van Biot is het museum Fernand Léger, dat ook aan de voet van de stad ligt en direct herkenbaar is aan de enorme felgekleurde schilderijen en mozaïeken op de gevel. Léger (1881-1955) was een Franse schilder en beeldhouwer die een direct herkenbare kubistische stijl heeft die hij schildert met primaire kleuren. Het gebouw staat op het land dat eigendom is van de schilder en is gevuld met zijn kenmerkende werk. De schilderijen van Léger zijn een zorgvuldig contrast tussen kleur en vorm, zijn figuren zijn altijd erg robotachtig en zouden de harmonie uitdrukken die tussen mens en machine kan bestaan. Het Musée d'Histoire et de Céramique Biotoises traceert de geschiedenis van de beroemde aardewerkopslag-amforen van het dorp. Er zijn verschillende kleine kunstwinkels in het dorp waaronder Galerie Gabel, die een rijke diversiteit aan verschillende werken heeft en wordt gerund door bekwaam personeel.

Musea
Musée Escoffier de l'Art Culinaire

Musée Escoffier de l'Art Culinaire

Tijdens de zomermaanden worden er regelmatig kunsttentoonstellingen gehouden op de Place aux Arcades. Dit plein is ook waar de wekelijkse markt wordt gehouden met de verkoop van verse groenten en fruit, evenals prachtige verse Provençaalse kruiden en uitstekende olijfolie. Voor degenen die van de zee genieten, ligt de kust op slechts drie kilometer afstand. In Biot zijn tennisbanen, u kunt er fietsen huren en paardrijden en er zijn zeven echt goede wandelpaden. Een bijzonder mooi wandelpad is de Sentier de la Bruge die de rivier van Biot naar Valbonne door het bos volgt. Een tweede parcours verkent het gebied rond de oude vulkaan die zich ongeveer twee kilometer ten noordwesten van Biot bevindt. Ten zuidwesten van het dorp liggen de prachtige Chèvre d'Or tuinen in Italiaanse stijl met terrassen, citrusbomen en prachtig beplante bloembedden. Er zijn ook genoeg andere dorpenin de omgeving te bezoeken, waaronder het nabijgelegen mooie dorp Villeneuve-Loubet met het fascinerende Musée Escoffier de l'Art Culinaire. Auguste Escoffier (1846-1935) was een Franse chef-kok en hij werd geboren in het gebouw waar het museum is gevestigd. Hij was erg vooruitstrevend en bedacht verschillende slimme keukengadgets die nu nog dagelijks worden gebruikt: de originelen zijn er te zien en vele andere items uit zijn keuken, waaronder receptenboeken, en eentje over hoe je maaltijden kunt maken met een beperkt budget. Er is ook een weergave van zijn suikerwerk en chocoladekunstwerk. Een leuke bijkomstigheid is dat bezoekers aan het eind van hun bezoek (alleen juni-september) er gratis Pêche Melba en koffie krijgen. Andere plaatsen in de wijde omgeving die u kunt bezoeken, zijn Antibes en Cap d'Antibes, op slechts acht kilometer afstand, en de kleurrijke steden Cannes en Nice.

Plat du Jour – Menu van de Dag

Biot heeft een aantal leuke restaurants die perfect zijn om te ontspannen met een glas wijn en te genieten van een aantal goede Provençaalse gerechten. Het oudste restaurant in de stad is Les Arcades, dat altijd druk is met de lokale bevolking - een goed teken! La Jarnier ligt in de Passage de la Bongarde en heeft een prachtig terras met uitzicht op de vallei. Het biedt een echt redelijk geprijsde Plat du Jour – Menu van de Dag – en dat is een lunch of diner optie die de moeite waard is om op te letten waar je ook bent in Frankrijk. Een ander populair restaurant is het met een Michelin ster bekroonde Les Terrailles, dat is gevestigd in een aantrekkelijk 16e-eeuws gebouw aan de rand van het dorp en dat prachtige bogen in de eetruimte binnen heeft. Nog een optie is La Pierre à Four waarvan de naam verwijst naar de ovensteen gemaakt van de lokale lavasteen die werd gebruikt voor het maken van de keramische ovens. Een wandelaar door de straten van Biot die de eigenzinnige gebouwen ontdekt met ongewone deurkloppers, stenen traptreden en katten die in de deuropeningen zitten, kan echt ontspannen en daarna genieten van een glas wijn in de zon ... is er een betere manier om een vakantie door te brengen ....?

Plat du Jour – Menu van de Dag