Provence Côte d'Azur

Geniet met volle teugen van de Franse Rivièra, haar prachtige stranden, het heerlijke klimaat en de culinaire hoogstandjes.

Praktische en toeristische informatie Côte d'Azur

Met de Franse Rivièra, in het frans de Côte d’Azur genoemd, wordt het gebied aangeduid tussen Toulon, en de Italiaanse Rivièra, beginnend bij Ventimiglia. Het gebied beslaat de 2 departementen Var en Alpes-Maritimes. Het wordt gekenmerkt door de kustlijn, die door het hele gebied loopt, en alle populaire badplaatsen kunt u er vinden, zoals Saint-Tropez, Sainte-Maxime, Fréjus/Saint-Raphael, Cannes en Nice. Het is het meest populaire gebied voor Nederlandse, Belgische, Duitse, Engelse maar ook Franse toeristen, die er graag komen genieten van het mooie weer, het heerlijke eten, de gezellige stranden en de mooie natuur, in combinatie met de vele culturele tentoonstellingen en evenementen.
Lees meer

Mooie lokale bezienswaardigheden en attracties

Ontdek een selectie van de mooiste plekken en attracties in Provence Côte d'Azur

Geschiedenis

Geschiedenis

De naam Côte d’Azur werd in 1887 voor het eerst gebruikt door de schrijver Stéphen Liégeard, die in dat jaar zijn boek La Côte d’Azur publiceerde. E...

Lees meer
Bevolking

Bevolking

Omdat er geen eensluidende mening is omtrent het gebied dat de Côte d’Azur beslaat, is het ook moeilijk om aan te geven wat de populatie is, maar een ...

Lees meer
Klimaat

Klimaat

De Côte d'Azur heeft een mediterraan klimaat, met de volgende gemiddelde temperaturen per maand: Januari 10 Februari 10 Maart 12 April 14 Mei 17 ...

Lees meer
DE MAGIE VAN DE COTE D"AZUR

DE MAGIE VAN DE COTE D"AZUR

De prachtige Côte d'Azur (de Franse Rivièra) ligt aan de zuidoostkust van Frankrijk, omzoomd door de blauwe wateren van de Middellandse Zee. Badend in warme gouden zonneschijn gedurende meer dan 300 dagen per jaar, is het beroemd om zijn badplaatsen waaronder Saint-Tropez en Cannes, zijn talrijke mooie dorpjes, prachtige landschappen, wijngaarden en nationale parken. De Côte d'Azur heeft een cultureel erfgoed dat teruggaat tot het moment waarop het voor het eerst bewoond werd in de prehistorie. Primitieve gereedschappen zijn gevonden in de grotten van Vallonnet nabij Roquebrune-Cap-Martin. In de 7e eeuw v.Chr. stichtten Griekse zeelieden een reeks kleine handelshavens, zoals Pierre-de-L'Amannare (Near Hyères), Antipolis (Near Antibes) en Nicaea (nu Nice). Er is een rijke erfenis aan Romeinse monumenten, waarvan de grootste concentratie bij Fréjus is, waaronder een amfitheater, muren en aquaducten. Er is ook een amfitheater in Arles en verschillende mooie bruggen, waaronder die van Bonnieux. Het gebied is ook rijk aan middeleeuwse monumenten, waaronder mooie kerken, geplaveide straten en kastelen. Vanwege de nabijheid van de Italiaanse grens zijn er Italiaanse invloeden te vinden in de bouwstijlen van gebouwen zoals de Villa Ephrussi en de Chapelle Notre Dame des Fontaines. Het gebied bleef relatief arm met kleine dorpen waarvan de bewoners hun brood verdienden van de zee en hun olijfgaarden. In de 18e eeuw arriveerden de eerste welgestelde bezoekers en vestigden zich daar omdat het heerlijke klimaat gunstig was voor hun gezondheid. In 1834 begon de eerste Baron van Brougham & Vaux er zijn winters door te brengen en veel van zijn vrienden volgden hem. Een Schotse arts schreef 'climato-therapie' - een 'verandering in het klimaat' aan zijn aristocratische patiënten voor - en al snel werd vastgesteld dat het mediterrane klimaat perfect was voor de rijken die leden aan tuberculose.

Brigitte Bardot en Saint-Tropez

De komst van de eerste spoorweg in 1870 bracht de aristocratie uit heel Europa met zich mee. Tien jaar later was er een gemeenschap van ongeveer 25.000 Britten die allemaal in Nice woonden! Al snel werd de Côte d'Azur ook de speelplaats van de koninklijke familie, onder wie Queen Victoria, een regelmatige bezoekster, en de prins van Wales die de Club Nautique in Cannes graag bezocht.Interessant is dat hij, nadat hij tot koning Edward VII was gekroond, nooit meer Zuid-Frankrijk heeft bezocht. Franse ondernemers zagen het potentieel van het promoten van het gebied als een reisbestemming en de Prins van Monaco (een klein onafhankelijk vorstendom aan de zuidkust) bouwde de eerste van vele casino's in Monte Carlo. In 1956 speelde de mooie Franse actrice Brigitte Bardot in een film die in Saint-Tropez werd opgenomen. De film Et Dieu Créa la Femme ... veranderde Brigitte Bardot in een wereldberoemd seksymbool en zette Saint Tropez definitief op de kaart als DE vakantiebestemming - speciaal voor de jetset. In de jaren zestig wilde plotseling iedereen die enigszins bekend was, gefotografeerd worden in Saint Tropez of Cannes en de havens waren gevuld met luxe jachten! Het gebied werd bekend om zijn glamoureuze stranden waar topless zonnen was toegestaan, luxe hotels en het flamboyante nachtleven. De Côte d'Azur is nog steeds erg geliefd bij de rijken en beroemdheden en Brigitte Bardot en Elton John behoren tot de vele bekenden die er huizen hebben. Tegenwoordig is de Côte d'Azur een gevestigde vakantiebestemming voor iedereen, want er is ook een goede selectie aan villa's en vakantiehuizen te huur. De Côte d'Azur is een belangrijk nautisch centrum en met populaire havens voor cruiseschepen. Er wordt gezegd dat 50% van de superjachten in de wereld minstens één reis naar het gebied heeft gemaakt.

Brigitte Bardot en Saint-Tropez
Beroemde kunstenaars

Beroemde kunstenaars

Cruiseschepen komen regelmatig aan in de haven van Toulon, die ook de thuishaven van de Franse marine is. Nice en Monaco zijn ook populaire bestemmingen op cruisetrajecten. Er is nog een heel ander facet aan de Côte d'Azur. Sinds de jaren zestig heeft het zich ontwikkeld tot een belangrijk conferentie- en congrescentrum, waar een breed scala aan jaarlijkse evenementen wordt gehouden die afgevaardigden van over de hele wereld trekken. Het Sophia Antipolis Business Park staat bekend als een hightech- en bedrijvenpark met een uitstekend onderzoekscentrum. Dit bedrijvenpark werd in 1969 opgericht en ligt tussen Cannes en Antibes. Door de jaren heen hebben de kleuren en seizoenen van de Côte d'Azur veel schilders aangetrokken, waaronder Van Gogh, Monet, Rénoir, Matisse, Picasso en Chagall. Henri Matisse legde uit dat het een heel speciale plaats is om te schilderen, omdat het licht aan de Côte d'Azur uniek is, omdat het 'zacht is ondanks zijn schittering'. Er zijn veel plaatsen die inspireren, waaronder de kust van de Middellandse Zee met ongelooflijke helderheid en contrasterende kleuren, en het landschap met glorieuze lavendelvelden, weelderige citrusbomen en olijfboomgaarden. De eerste kunstenaars vestigden zich in de 19e eeuw. Claude Monet leefde en schilderde in Antibes. Picasso verhuisde er naar toe om de laatste 12 jaar van zijn leven in het dorp Mougins door te brengen. Rénoir vestigde zich in Cagnes-sur-Mer in de hoop dat het klimaat zijn reuma zou verlichten en Matisse werd aanbevolen naar Nice te verhuizen door zijn arts toen hij in 1917 een longontsteking ontwikkelde in Parijs. Matisse bracht het grootste deel van zijn leven door in de oude stad van Nice alvorens naar de voorstad Cimiez te verhuizen waar hij in 1954 stierf. Paul Cezanne, de impressionist, werd geboren in Aix-en-Provence, woonde daar en schilderde veel van de lokale bezienswaardigheden.

Stranden en wijngaarden

Schrijvers vonden ook dat de Côte d'Azur de perfecte plek was om hun creativiteit wakker te maken. Het gebied werd voor het eerst 'Côte d'Azur' genoemd door de dichter Stéphen Liégard. Louis Stevenson, Charles Dickens en Oscar Wilde hebben het gebied bezocht. F. Scott Fitzgerald zeilde over de Atlantische Oceaan om zich met zijn vrouw en dochter in de Côte d'Azur te vestigen. Ze kozen een huis op een met pijnbomen begroeide heuvel in Saint-Raphael waar hij 'How to live on practically nothing', 'Tender is the Night' en ‘The Great Gatsby’ schreef. Filmmaker Jean Cocteau werd verliefd op het gebied en een van zijn favoriete plekken was Villefranche-sur-Mer, waar hij zich vestigde bij acteur Jean Marais.Er is een museum over zijn werk te zien in Menton. Er zijn veel schrijvers geweest die de Côte d'Azur hebben bezocht en erover hebben geschreven, waaronder Ernest Hemingway in The Garden of Eden, M. Somerset-Maugham in The Razor's Edge en Jilly Cooper in Imogen. Zelfs vandaag de dag worden schrijvers, dichters en kunstenaars aangetrokken door het gebied en er zijn talloze kleine kunstgalerieën en openluchttentoonstellingen in de verschillende dorpen. Het landschap is zeker heel divers. De kustlijn heeft grote uitgestrekte stranden met fijn wit zand, mooie vissershaventjes en steile kliffen die in zee duiken. Verder landinwaarts is er veel landbouw met gewassenvelden, moestuinen met knalrode tomaten en diep paarse aubergines, citrusbomen en olijfboomgaarden. Er zijn wijngebieden met uitstekende wijnen. Maar er zijn ook enorme gebieden bedekt met maquisheide en grote dennenbossen. Er zijn wilde bloemen zoals mimosa en lavendel, wilde kruiden maar ook levendige gecultiveerde bloemen.

Stranden en wijngaarden
Cannes

Cannes

De drie belangrijkste plaatsen in de omgeving zijn Nice (de grootste) Cannes en Saint-Tropez en hoewel ze in de zomermaanden druk worden, is het leuk om ze te bezoeken omdat ze zo gezellig zijn - maar draag verstandige schoenen omdat de beste (en enige) manier om ze allemaal te ontdekken te voet is! De perfecte manier om Nice te verkennen is door de smalle straatjes omhoog te klimmen naar La Colline du Château (de heuvel van het kasteel), te genieten van het panoramische uitzicht en dan terug te wandelen naar de Baie des Anges, bij de oude stad, die perfect is om te winkelen, over de bloemenmarkt te lopen en van een traditionele Provençaalse maaltijd te genieten. De Promenade des Anglais is de wereldberoemde promenade met uitzicht op de kust en “de kenners” gaan naar het Coco-strand voor geweldig zwemmen, duiken en om van de rotsen te springen! Cannes staat wereldwijd bekend om haar internationale filmfestival en alles in de stad lijkt te schitteren, want het heeft exclusieve winkels, eersteklas restaurants en luxe hotels. Het trekt nog steeds de rijken en beroemdheden der aarde aan als een magneet! Er is echter ook iets speciaals aan het wandelen op de Boulevard de la Croisette, er naar het strand te gaan, zich daar uit te strekken in een ligstoel en een cocktail of een glas champagne te bestellen! Saint-Tropez is nog steeds de meest iconische van de drie plaatsen. De oude stad is klein, schilderachtig en een wandeling waard omdat het erg populair is bij de super trendy incrowd! Na al het wandelen, wanneer je klaar bent om te ontspannen, ga je naar het strand van Pampelonne, want daar vind je de allerbeste strandclubs. Er zijn tal van andere leuke plaatsen langs de kust te ontdekken, waaronder Bandol met zijn uitstekende wijngaarden en Cassis, een kleine vissershaven die de ingang van Les Calanques markeert - dramatische steile kloven langs de kust die lijken te duiken in de levendige blauwe wateren van de Middellandse Zee.

Geweldige vakantiebestemming

In het binnenland zijn er gewoon zoveel leuke dorpjes om te ontdekken waar in generaties weinig is veranderd. De beste manier om te kiezen waar je naar toe wilt gaan, is onder het genot van een kopje koffie of een glas wijn op een terrasje, kijkend naar de ondergaande zon. Goed eten is essentieel voor een goede vakantie en de traditionele Provençaalse gerechten zijn heerlijk, de verse vis en zeevruchten uitstekend en de lokale wijnen, onvergetelijk. Er zijn restaurants voor elk budget en een goede aanbeveling is om te doen zoals de Fransen doen en op zoek te gaan naar restaurants met een “Plat/Menu du Jour”. Dit is een vast menu van verschillende gangen (en vaak met een karaf huiswijn) dat echt goed geprijsd is. Voor degenen die een villa hebben gehuurd, is er niets leukers dan rond te wandelen op de lokale markt, vers fruit, groenten en olijfolie kopen en je eigen maaltijd klaar te maken en te genieten van de zon tijdens de lunch. De Côte d'Azur is het hele jaar door een geweldige vakantie keuze, want het heeft een uitgebreide evenementenkalender, waaronder het Mimosa Festival, het Citron Festival in Menton, het Carnaval van Nice, het International Film Festival in Cannes en jazzfestivals in Cannes en Juan-les-Pins. Voor liefhebbers van watersport is er kite boarding, windsurfen, zeilen, duiken en vissen en in het binnenland zijn er wandelingen om van te genieten, geweldige fietsroutes, rotsklimmen en speleologie. Voor degenen die het leuk vinden om lekker weinig te doen, zijn er prachtige zandstranden om zich op uit te strekken met een goed boek, en een mooi uitzicht over de Middelandse zee. Het klimaat is er het hele jaar door goed. De lente en de herfst zijn warm en zonnig, maar niet zo heet als de zomermaanden en de winter is kort en mild. Veel van de grotere steden hebben nu ook goede kerstmarkten. Net als in een grote houten kist op zolder, vol met schatten, is er echt iets voor iedereen om van te genieten in deze prachtige hoek van Frankrijk

Geweldige vakantiebestemming