Grimaud

Geniet van Grimaud, met haar kasteel, gezellig dorpscentrum en vlooienmarkt.

Praktische en toeristische informatie Grimaud

Grimaud is een dorpje in het departement Var, aan de Franse Riviera, gelegen op 15 kilometer afstand van zowel Saint Tropez als Sainte-Maxime. Het dorpje is waarschijnlijk vernoemd naar Gibelin de Grimaldi, die de grondstreek cadeau kreeg van Willem 1 van Provence voor zijn hulp met het verdrijven van de Saracenen. De naam Grimaud wordt voor het eerst genoemd in aktes met betrekking tot het kasteel, Castrum de Grimaldo, dat actief werd gebruikt tot aan de Franse revolutie, en waarvan de ruïne die gedeeltelijk gerestaureerd is het bezoeken waard is.
Lees meer

Mooie lokale bezienswaardigheden en attracties

Ontdek een selectie van de mooiste plekken en attracties in Grimaud

Geschiedenis

Geschiedenis

De eerste vermelding van Grimaud dateert uit van rond het jaar 1000, toen het land tussen Grimaud en het huidige Saint Tropez door de graaf van Povenc...

Lees meer
Bevolking

Bevolking

Het aantal permanente bewoners van Grimaud is in 2017 4200...

Lees meer
Klimaat

Klimaat

Grimaud heeft een mediterraan klimaat, met de volgende gemiddelde temperaturen per maand: Januari 10 Februari 10 Maart 12 April 14 Mei 17 Juni 2...

Lees meer
HET MOOIE DORPJE GRIMAUD

HET MOOIE DORPJE GRIMAUD

Grimaud is een typisch Provençaals dorp met talloze kleine pleinen omgeven door huizen in warme steenkleuren met rode pannendaken en kleurrijke beschilderde luiken. Het is heerlijk om een wandeling te maken door de smalle straatjes die vol staan met kleurrijke bougainville en roze en witte oleanderstruiken. Het dorp ligt op een heuvel tussen Saint Maxime en Cogolin aan de Franse Rivièra en is omgeven door ongerepte natuur. Hoewel het op enkele kilometers afstand van Saint Tropez ligt, zou Grimaud op duizend kilometer afstand kunnen zijn met zijn slaperige sfeer waar de tijd wordt gemeten aan de hand van de voorbijgaande seizoenen. Het dorp heeft een lange geschiedenis die men kan traceren vanaf het jaar 973 toen Gibelin De Grimaldi William the Goede hielp de Saracenen van Fraxinet uit het gebied te verdrijven. Grimaldi werd beloond met een groot stuk land aan het begin van de Golf van Grimaud (nu bekend als de Golf van Saint Tropez). In het begin van de elfde eeuw bouwde Grimaldi een kasteel op de heuvel met een hoogte van 503 meter om de zuidkust te verdedigen en langzaam groeide er een kleine gemeenschap die bloeide. De kasteelmuren werden toegevoegd in de 13e eeuw en in tijden van oorlog en pest werd hiermee veiligheid geboden aan de dorpelingen die er zich in konden terugtrekken. Nadien ontwikkelde het mooie rustieke dorp Grimaud zich onder het kasteel en was het tot de jaren dertig van de vorige eeuw onbekend totdat Saint Tropez en de omliggende gebieden werden 'ontdekt' door kunstenaars, kledingontwerpers en beroemdheden. Op de een of andere manier is Grimaud zelf erin geslaagd om zich te handhaven als rustig dorp met weinig verandering - waarschijnlijk dankzij de omvangrijke ontwikkeling van Port Grimaud langs de kust. De perfecte manier om Grimaud te ontdekken en te genieten van de atmosfeer is te voet.

Kerk van Grimaud

Het nieuwste plein in het dorp wordt toepasselijk Place Neuve genoemd, hoewel het in 1886 is gebouwd! Dit mooie plein werd gebouwd rond de dorpsfontein die de belangrijkste watervoorziening voor alle huizen vormde. Er zijn twee oudere pleinen; Place Vieille, waar vaak in het begin van de avond een paar petanque-spelletjes gespeeld worden en Place du Cros de locatie van de meeste dorpsrestaurants. De belangrijkste dorpskerk, de Saint Michel ligt op slechts een korte afstand van Place Vieille. Deze mooie kleine kerk werd gebouwd aan het einde van de 12e eeuw en de klokkentoren werd er ongeveer 400 jaar later aan toegevoegd. Binnenin zijn er vervaagde fragmenten van muurschilderingen te zien op alle muren. Een beetje voorbij de kerk, kunnen de kapel van Saint Roch en de Roch molen bezocht worden. Beiden dateren uit de 17e eeuw en de windmolen werd in 1990 prachtig gerestaureerd. De straten achter de kerk die naar de Place du Cros leiden, zijn de oudste in het dorp en bevatten een ander, veel kleiner plein genaamd La Placette. Interessant is dat de Rue des Templiers ooit de hoofdweg was, maar nog steeds belangrijk is omdat het indrukwekkende 16e-eeuwse stadhuis van Grimaud in die straat ligt. Er zijn verschillende andere kapellen in het dorp, zoals de 15e-eeuwse La Chapelle des Pénitents, La Chapelle Saint François d'Assise en de La Chapelle Notre Dame de la Queste. Veel van de oude huizen zijn de afgelopen jaren zorgvuldig gerenoveerd. Er is een klein etnografisch museum dat allerlei soorten interessante voorwerpen bevat, waaronder handgereedschap en handwerkmateriaal die in de afgelopen 200 jaar in het dorp zijn gebruikt. Na van het dorp zelf te hebben genoten, is het tijd om de klim naar het kasteel te maken, wat op een warme zomerdag hard werken kan zijn, maar het uitzicht vanaf de top is wel een heel grote beloning!

Kerk van Grimaud
Genieten van een lekkere maaltijd

Genieten van een lekkere maaltijd

Het panoramische uitzicht vanaf het kasteel is zo prachtig aangezien het van de ene kant over de rood betegelde daken van het dorp met het ongerepte platteland en aan de horizon de beboste hellingen van het Massif des Maures uitkijkt, en aan de andere kant over de prachtige azuurblauwe wateren van de Middellandse zee. Wat is er beter om bij te komen en te ontspannen na een hele dag Grimaud te hebben verkend dan een smakelijke maaltijd? Er zijn verschillende restaurants om uit te kiezen, waaronder Fleur de Sel, die vele lokale gerechten op het menu heeft staan en tevens beschikt over een afhaalservice, en Les Santons dat al sinds 1962 wordt gerund door een familie en een populaire ontmoetingsplaats is voor bezoekende politici en beroemdheden. Er zijn een aantal heerlijke lokale specialiteiten om te proeven, waaronder anchoiade, een smakelijke saus van ansjovis en olijfolie, en Tapenade, het klassieke Provençaalse gerecht van gehakte olijven en kappertjes vermengd met olijfolie - beide zijn heerlijke hors d'oeuvres. De meest populaire olijven in het gebied zijn trouwens de glanzende ovale zwarte olijven genaamd La Cailette, terwijl Pissaladière een pizza is met een lokale twist! Honing uit de Provence wordt hoog in aanzien gehouden, omdat deze echt puur is en gearomatiseerd door de vele zomerbloemen. Het dorp heeft verschillende charmante vakantiehuizen en villa's voor vakantiegangers en veel bezoekers van Grimaud keren keer op keer terug omdat het er zo ontspannen en rustig is. Er zijn verschillende traditionele markten om boodschappen te doen in het dorp. Op donderdag is er een kleurrijke selectie van kraampjes die gevuld zijn met verse producten, bloemen en een groot assortiment aan Provençaalse producten. Elke zondag kunt u naar de populaire Jas des Roberts Brocante (vlooienmarkt) gaan. Voor de vroege vogels begint deze ochtendmarkt om 06.00 uur, en het is er dan verrassend druk met koopjesjagers!

Port Grimaud

Elke kraam is anders en vol met allerlei interessante artikelen, waaronder oude postzegels, oude munten, handgemaakte stukken kant, oud zilveren bestek, glaswerk, meubels, kleding, diverse koperen items en andere curiosa. Iets verder weg zijn er markten in Port Grimaud op donderdag en zondag en twee keer per week in Saint Tropez en Saint Maxime (alle nodige informatie hierover vindt u in het VVV-kantoor in het dorp). Voor degenen die genieten van gewoon ontspannen in de warme zon met een goed boek, zijn er tal van kleine hoekjes om even uit te rusten voordat u een lekker kopje koffie gaat drinken. Voor wandelaars zijn er enkele interessante routes vanuit het dorp die verschillende wandelpaden volgen die honderden jaren oud zijn, waaronder een bijzonder mooie wandelroute langs de Vallei van de Pont des Fées - deze mooie stenen brug is eigenlijk een oud aquaduct. Veel van de wandelingen volgen glinsterende beekjes op het platteland. Voor degenen die liever op het strand willen liggen, zijn er een aantal verleidelijke zandstranden - zowel privé als publiek - aan de kust en verschillende hebben ook een verscheidenheid aan watersporten. Le Petit Train verlaat Place Neuve in het dorp om de één uur durende reis naar Port Grimaud te maken en het is de moeite waard om deze te nemen en Port Grimaud te bezoeken omdat het een fascinerend contrast vormt met het dorpsleven. Port Grimaud is een grote jachthaven met snoepkleurige huizen en de bijnaam 'het Venetië van de Provence'. Het werd ontworpen door de architect François Spoerry in 1962 en werd gebouwd in drie fasen. De visie van de architect was om een gemeenschap aan het water te creëren, waarbij elk gebouw werd gebouwd met behoud van het lokale karakter en met zowel een tuin als een aanlegplaats voor boten. Het complex beslaat 75-hectare en heeft zeven kilometer aan kanalen die de 2.400 huizen en 2.000 boten met elkaar verbinden.

Port Grimaud
Dorpsfeesten

Dorpsfeesten

Iets verder weg op vijf kilometer afstand ligt het dorp Cogolin en dat is een mooi dorp met de fascinerende pijp-workshop van Courrieu vlak bij het centrum. Er zijn honderden prachtig met de hand gesneden pijpen gemaakt van lokale materialen zoals briarwortels en de ontwerpen omvatten uitgesneden gezichten van vele beroemde mensen. De pijpen zijn te koop en zeer redelijk geprijsd. Het dorp heeft ook een botanisch park met 34 soorten locale planten. Andere te bezoeken dorpen in de omgeving zijn Ramatuelle en Gassin. Voor enthousiaste golfers is er een mooie en gevarieerde 18-holes golfbaan in Beauvallon, net aan de westelijke rand van Grimaud en de stad Sainte Maxime ligt op slechts 12 kilometer afstand in dezelfde richting. De bergen van het Massifs des Maures verleiden wandelaars en fietsers, en een populair dorp in de bergen is Collobrières dat bekend staat om zijn geglaceerde kastanjes. Grimaud is een heerlijk dorp om op elk moment van het jaar te bezoeken en ondanks de grootte heeft het een verrassend aantal leuke evenementen om van te genieten. Het jaar begint met de 'Salon des Peintres', een evenement van één week in april en september. De populaire wolbeurs vindt plaats op Hemelvaartsdag en het Feest van de Molen volgt de volgende maand in juni. De bestorming van de Bastille wordt in heel Frankrijk op 14 juli gevierd en slechts een paar weken later ziet Grimaud er op zijn best uit voor zijn eigen dorpsfeest. Populaire evenementen die het hele jaar door regelmatig plaatsvinden, zijn Les Soirées Musicales de Grimaud ', prachtige klassieke muziekconcerten. Lopend door de charmante smalle en met bloemen gevulde straten van Grimaud, even pauzerend voor een bord met vers gemaakte tapenade en een glas gekoelde Franse witte wijn, zittend in de gouden zonneschijn van de Provence, is het moeilijk om je een betere plek voor te stellen om van een vakantie te genieten ...