Saint-Raphaël

Geniet van Saint-Raphaël, met zijn mooie stranden, gezellig stadscentrum met restaurants en terrassen.

Praktische en toeristische informatie Saint-Raphaël

Saint-Raphaël is de badplaats die het meest oostelijk ligt in het departement van de Var, aan de rand van het departement van de Alpes-Maritimes. Saint-Raphaël gaat over in Fréjus, alleen gescheiden door de Pédégal-rivier. Saint-Raphaël is vooral populair bij Nederlandse, Belgische, Duitse en Engelse toeristen, maar de Franse toeristen komen er ook graag naar toe. Saint-Raphaël heeft dan ook alles te bieden om een heerlijke vakantie te garanderen, een mooi klimaat, prachtige zandstranden en adembenemende natuur, een leuke jachthaven en een levendig centrum vol met restaurants, cafés en boetieks. Vanuit Saint-Raphaël kunt u gemakkelijk naar Cannes of Saint-Tropez rijden, beiden op ongeveer 45 km afstand.
Lees meer

Mooie lokale bezienswaardigheden en attracties

Ontdek een selectie van de mooiste plekken en attracties in Saint-Raphaël

Geschiedenis

Geschiedenis

Er zijn al sporen van Romeinse overheersing in het gebied van Saint-Raphaël uit het jaar 49 voor Chr., met de stichting van de Forum Julii, en gekenme...

Lees meer
Bevolking

Bevolking

Het aantal permanente bewoners van Saint-Raphaël was in 2015 36.000...

Lees meer
Klimaat

Klimaat

Saint-Raphaël heeft een mediterraan klimaat, met de volgende gemiddelde temperaturen per maand: Januari 10 Februari 10 Maart 12 April 14 Mei 17 ...

Lees meer
ZEE, ZAND EN ELEGANTIE IN SAINT-RAPHAËL

ZEE, ZAND EN ELEGANTIE IN SAINT-RAPHAËL

Gelegen aan de prachtige Côte d'Azur, aan de voet van de karakteristieke rode rotsen en de scherpe reliëfs van de uitlopers van le Massif d'Estérel, is Saint-Raphaël één van de meest gewaardeerde badplaatsen in Zuid Frankrijk. Met 36 kilometer prachtige kustlijn en 30 verschillende zand- en kiezelstranden plus een overvloed aan watersporten, is Saint-Raphaël perfect voor diegenen die gewoon willen ontspannen en genieten van een rustig tempo van leven in een verfijnde omgeving ... Men denkt dat de oude Grieken de eersten waren die zich in het gebied vestigden en we weten dat de Romeinen het gebruikten voor een aangenaam zomerverblijf! De eerste echte gemeenschap werd in het gebied gevestigd door de monniken van het eiland Lérins die er een vissershaven bouwden, maar in de 11e eeuw kwam het onder de controle van de monniken van het nabijgelegen Fréjus. Napoleon vestigde zich er in 1799 na zijn succesvolle Egyptische veldtocht, maar in 1814 verliet hij Saint-Raphaël als de onttroonde keizer voor ballingschap op het eiland Elba. Saint-Raphaël veranderde weinig tot aan de komst van de spoorwegen in de 19e eeuw, die er voor zorgden dat het een van de eerste plaatsen was om een zeer populaire vakantiebestemming te worden voor de rijke aristocratie uit Engeland en andere Noord-Europese landen. Ze bouwden luxe villa's en verbleven er in de winter omdat ze merkten dat het klimaat milder is aan de Côte d'Azur dan in hun eigen omgeving. De oude stad is een doolhof van smalle bloemrijke straten gebouwd rond de kerk van San Rafeu (ook bekend als de Tempelierskerk) en de kenmerkende uitkijktoren. De kerk werd gebouwd op de plaats van een veel ouder gebouw uit de 6e eeuw.

Promenade de Bains

In de 11e eeuw werd rond het oorspronkelijke gebouw een grotere kerk gebouwd die 100 jaar later werd uitgebreid omdat de gemeenschap groeide. In de 14e eeuw werden verdedigingswallen toegevoegd. De kerk werd voor een tweede keer vergroot in de 19e eeuw. In de pastorie van de kerk is het Marine Archaeologisch Museum gehuisvest met zijn verzameling oude amforen en Romeinse ankers, evenals paleolithische gereedschappen - en het biedt gratis toegang! Het museum heeft ook een uniek overzicht van baanbrekende duikuitrustingen met informatie over de geschiedenis van het duiken vanaf de Romeinse tijd tot aan Jacques Cousteau. Interessant is dat er veel scheepswrakken zijn gelegen voor de zuidkust van Frankrijk. Het is de moeite waard om de 128 steile treden van de kerktoren te beklimmen, want eenmaal boven kunt u genieten van een geweldig uitzicht over de baai die zich uitstrekt tot aan Saint-Tropez – maar plan de tijd van uw bezoek zorgvuldig, want de kerkklok is erg luid! Niet ver van de kerk staat de basiliek in Byzantijnse stijl die werd gebouwd in de 19e eeuw. De basiliek is vrij gewoon van binnen, maar heeft indrukwekkende glas-in-loodramen en organiseert regelmatig muziek en lichtshows tijdens de wintermaanden. Er zijn coffeeshops en kleine winkels verspreid over de oude binnenstad en er is een dagelijkse groente- en fruitmarkt. Elke donderdagochtend organiseert het VVV-kantoor een interessante rondleiding door de oude stad. De Promenade de Bains is een groot voetgangersgebied dat naar het nautisch centrum leidt en op elk moment van de dag prima geschikt is voor een wandeling. Aan de ene kant van de boulevard liggen de stranden van Veillat en Beau-Rivage en aan de andere kant de weelderige openbare tuinen.

Promenade de Bains
Jardin Bonaparte

Jardin Bonaparte

De haven van Saint-Raphaël is mooi en heeft stranden aan weerszijden ervan, met een aantal coffeeshops voor een ontspannen kopje koffie. De stranden ten oosten van de haven zijn omgeven door elegante Regency hotels, kleine winkels en verschillende straatcafés. Net ten zuiden van de haven ligt de Jardin Bonaparte - een prachtige tuin van 20.000 vierkante meter die bovenop een parkeerterrein is aangelegd! De stijlvolle tuin heeft een mediterrane stijl met palmbomen, kleurrijke planten en kruidentuinen. Voor kinderen is er een grote speeltuin en er worden vaak een fototentoonstellingen georganiseerd. U kunt vanuit de tuin mooi uitkijken over de haven en de baai. Jardin Bonaparte is de perfecte plek om de zonsondergang te zien en biedt vaak 's avonds muzikaal entertainment - bekijk de reclameposters voor het actuele programma. Een gemarkeerd kustpad leidt van de oude haven naar de stranden en de vuurtoren van Baumette - een afstand van 12 kilometer. De route is interessant omdat deze u langs de kleine haven van Santa Lucia, Boulouris en het Dramont strand voert, alsmede langs de kleine haven van PoussaÏ en de baai van Agay. Het was op Plage Dramont dat de geallieerden op 15 augustus 1944 landden in Zuid Frankrijk. 20.000 Amerikaanse soldaten van de 36e Texas Infantry Division landden daar als onderdeel van 'Operation Dragoon' - de geallieerde invasie. De baai van Agay is schilderachtig en perfect voor diegenen die van watersporten houden, aangezien het mogelijk is om er kajaks te huren om in de Calanque du Petit Caneiret te peddelen - een dramatische steile kreek. Voor degenen die van een stevige wandeling houden, werd de route van de Corniche d'Or in 1903 geopend en deze verbindt Saint-Raphaël met Cannes.

Massif de L'Estérel

De route loopt door een adembenemend landschap en de langs de rots van Saint-Barthélemy. Met uitzicht op zee vanuit Saint-Raphaël, is er een klein eilandje tegenover Plage Dramont. Dit is het Île d'Or, een klein rotsachtig eilandje dat tot 1887 vrijwel onbekend was toen het werd gekocht door een plaatselijke architect voor de som van 280 francs. Binnen een paar jaar was het overgegaan naar Dr. Auguste Lutaud - sommigen zeggen als betaling van een weddenschap in een kaartspel. De arts riep zichzelf uit tot 'Auguste de Eerste', soeverein van het eiland. Hij heeft de kenmerkende toren die duidelijk te zien is gebouwd in lokale rode rotssteen en het eilandje werd al snel populair voor grote feesten en partijen. Tegenwoordig is het privébezit en ziet het er bijzonder mooi uit bij zonsondergang. In de omgeving is er een uitkijktoren op Cap Dramont die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt voor observatie. Er was al een toren gebouwd in de 16e eeuw om de kustlijn te beschermen, maar de huidige werd gebouwd in 1860. Voor degenen die van watersport houden, zijn er genoeg mogelijkheden in Saint-Raphaël! Er zijn vijf havens / jachthavens in de stad, twee zeilscholen en zes duikclubs – en er worden cursussen gegeven voor alle leeftijden en op alle niveaus. Voor de beoefenaars van andere sporten zijn er in de omgeving vier golfbanen en zes tennisclubs. Voor degenen die een meer ontspannen bezigheid zoeken, heeft de interessante stad Fréjus (slechts drie kilometer verderop) indrukwekkende Romeinse monumenten en goede stranden. Er zijn een aantal kleurrijke lokale markten om van te genieten, waaronder in Boularis op maandagochtend en Agay op woensdag. Het Massif de L'Estérel vormt een indrukwekkend decor voor de stad en langs de kust zijn er verschillende prachtige baaien en inhammen met roze rode rotsen en weelderig groen.

Massif de L'Estérel
Culturele evenementen

Culturele evenementen

In het binnenland bestrijkt het massief 32.000 hectare waarvan er 13.000 geclassificeerd en beschermd zijn. Het Massif de L'Estérel ligt op een uitgedoofde vulkaan en het landschap is absoluut fantastisch. Als u de top bereikt zult u merken dat de beklimming de moeite waard was, omdat er prachtige uitzichten zijn over de hele kust. Het is een gebied dat opmerkelijk rustig en vredig is en er zijn verschillende wandelroutes die gemiddeld twee tot vier uur duren en die echt de moeite waard zijn. De rijkdom aan planten en het dierenleven zijn indrukwekkend en het is niet ongebruikelijk om plotseling een familie van everzwijnen tegen te komen of prachtige roofvogels te zien. Het gebied is ook perfect om te mountainbiken en er zijn mogelijkheden voor kajakken en rotsklimmen. Als u liever geniet van een ontspannen rit, is dit ook perfect en de schilderachtige wegen zijn dan ook erg populair bij motorrijders. Er zijn tal van restaurants om in Saint-Raphaël te genieten van een goede maaltijd. La Colle Canthe ligt in Port Santa Lucia en heeft een goede reputatie vanwege de verse vis en zeevruchten - inclusief oesters, maar wees gewaarschuwd, het eten is fantastisch, maar de porties zijn zeer genereus! L'Annexe en La Table zijn twee naast elkaar gelegen restaurants die eigendom zijn van dezelfde persoon. Ze bieden heerlijke Provençaalse gerechten - zowel vlees als vis - en L'Annexe heeft een goede selectie aan vegetarische gerechten, waaronder pasta. Er staan ook goede lokale wijnen op de wijnkaart. Chez Gaston is een ander populair restaurant in de stad dat gasten een grote verscheidenheid aan traditionele Franse gerechten biedt - met een paar onweerstaanbare desserts zoals chocoladefondant! Saint-Raphaël heeft het hele jaar door een drukke kalender gevuld met culturele evenementen, omdat het een verscheidenheid aan conferenties en conventies herbergt in zijn congrescentrum.

Saint-Raphael Jazz Festival

Het hele jaar door worden er een aantal steekspel evenementen georganiseerd. Les Joutes Raphaëloises is de plaatselijke steekspelclub die steekspeltoernooien en trainingssessies organiseert. De leden zijn zeer dynamisch en het wordt beschouwd als de beste club voor steekspelen in Frankrijk. Naast deze geweldige evenementen zijn er traditionele feesten die beginnen met de Carnavalsweek die worden gevolgd door vieringen voor verschillende heiligen waaronder het "Festival de la Sainte-Baume" en het "Festival de Saint Pierre" en "Celebration Saint-Honorat". Saint-Raphaël neemt ook deel aan de Provençaalse Mimosa-week en organiseert zijn eigen populaire jazzfestival. Het Jazz Festival vindt plaats in Esplanade Delayen over een periode van 4 dagen en bestaat doorgaans uit 50 verschillende optredens. Met zoveel te zien en te doen en met het hele jaar door het heerlijke klimaat van de Cote d'Azur... is het moeilijk om niet te genieten van je vakantie in het prachtige Saint-Raphaël ...

Saint-Raphael Jazz Festival