Salut aan de Côte d'Azur wijnen.

De Cote d'Azur staat bekend om zijn prachtige gouden stranden, mooie natuur, uitstekend eten en heerlijke wijnen. Dit is de oudste wijnbouwregio in Frankrijk en de toonaangevende producent van roséwijnen. Het karakter van de wijnen staat synoniem voor zonneschijn en vakanties en is het perfecte drankje voor stranden, picknicken en diners in de buitenlucht of samen een fles delen terwijl de zon onder de horizon zakt ...

 

Een lange geschiedenis...

De wijnstok werd voor het eerst door de Feniciërs naar Zuid-Frankrijk gebracht toen ze 2.600 jaar geleden Marseille vormden, en tegenwoordig strekken de wijngaarden van de regio zich uit over meer dan 200 kilometer en zijn ze verdeeld in vijf gebieden. De geologie van het gebied is divers met een groot gebied van kalksteen in het noorden en kristallijn in het zuiden. De grond is over het algemeen goed en goed gedraineerd en geeft de wijn zijn eigen karakter. Er is meer dan 300 dagen wind per jaar door de lokale Mistral en glorieuze zonneschijn, zonder zomerregen, dus het gebied is perfect voor wijnbouw. De Côte d’Azur die deel uitmaakt van het wijngebied van de Provence, produceert 160 miljoen flessen wijn per jaar. De geproduceerde rosés zijn bleek van kleur en fruitig en vol van smaak, terwijl de rode wijnen rijk zijn aan kleur en ook een volle body hebben. De geproduceerde witte wijnen daarentegen zijn zacht en zijdeachtig in de mond.

 

Het belang van Rosé in de côte d'azur

In het laatste decennium is het gebied uitgegroeid tot de toonaangevende producent van roséwijnen in Frankrijk, goed voor 45% van de roséwijnen in het land, hetgeen weer goed is voor 36% van de totale productie in de wereld. De export van roséwijn is in 20 jaar verviervoudigd en is nu meer dan 670 miljoen euro waard. De Fransen zijn niet alleen de grootste producenten van rosé, maar zijn nu ook de grootste drinkers van rosé-wijnen - ze consumeren 38% van het wereldtotaal. De wijnmakers in Cote d'Azur hebben hun rosés met zorg op de markt gebracht, richten zich op een duurdere uitstraling en maken ze gemakkelijk herkenbaar - uitstekende lichtgekleurde droge rosés met weinig toegevoegde suiker.

 

Heerlijk eten koppelen aan goede wijn

Een van de grote geneugten van een bezoek aan de Cote d'Azur is de prachtige kleur en smaken van het voedsel. De markten tonen de overvloed aan lokaal geteelde producten, olijven, olijfolie, verse vis en traditionele gerechten. Wat is een betere begeleiding bij een maaltijd in de glorieuze zon dan een glas - of twee - van de lokale wijn? Er zijn zeven druivensoorten die in het gebied worden verbouwd om de rode en witte wijnen te produceren: Syrah, Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Carignan en Cabernet Sauvignon. De variëteiten die worden geteeld voor de zachte witte wijnen zijn Rolle Vignes blanc, Clairette en Semillon. Het is leuk om een aantal van de lokale wijnhuizen te bezoeken en inzicht te krijgen in de wijnproductie en als je van plan bent om wat flessen mee naar huis te nemen in je koffer, wat is dan beter dan ze rechtstreeks bij de producent te kopen? In Nice is Domaine de Toasc te vinden op de heuvels ongeveer tien kilometer van de stad. De wijnmakerij beslaat 12 hectare, waarvan er tien zijn gewijd aan wijngaarden en de andere twee hectare aan olijfgaarden. De wijnmakerij maakt deel uit van Chateau de Bellet en is een van de kleinste AOC's (Appellation d’origine contrôlée) van Frankrijk. Het wordt gerund door de familie Nicoletti, die heerlijke wijnen produceert die zijn gemaakt van de druiven die in de zon worden geteeld en het wijnhuis is het hele jaar door open voor bezoekers. AOC Bellet is gemaakt van Folle Noir (70%) en Grenache (30%) en heeft een robijnrode kleur met een zeer rijke zachte smaak met tonen van kersen en eiken. De wijnmakers zijn van mening dat hun wijnen de klassieke 'Nissarde'-gerechten van ravioli, farçi en Salade de Niçoise perfect aanvullen! Sinds 2012 zijn de wijnen biologisch geproduceerd. Terwijl u de wijnmakerij bezoekt, vergeet dan niet om een fles van zijn uitstekende biologisch geproduceerde olijfolie op te halen.

 

Saint-Tropez - een van de grote wijnbouwgebieden

Als u tijd doorbrengt in Saint-Tropez, is het leuk om enkele van de wijngaarden te verkennen en de kenmerkende smaak van de wijnen uit dit gebied te ontdekken, waarvan de wijnmakers zeggen dat het een resultaat is van de druiven die zo dicht bij de zee groeien. De oudste wijnmakerij in de omgeving bevindt zich net achter het iconische strand van Pampelonne. In 1907 kocht Henri Benet daar 27 hectare land en begon druiven te verbouwen. Het wijnhuis wordt al meer dan veertig jaar gerund door de familie Gabrich en produceert rood, wit en rosé-wijnen. De populaire roséwijn van het wijnhuis wordt passend '1907' genoemd. Domaine de Tourraque is een prachtige wijngaard en ligt op een landtong in Ramatuelle, net langs de kust van Saint-Tropez, voorbij het strand van Pampelonne. De wijnstokken groeien direct naar de rand van de klif met uitzicht op een rotsachtige baai en een beetje verder langs bijna het fijne witte zandstrand. De biologische wijnen die hier worden geproduceerd zijn van goede kwaliteit en er is gratis wijnproeverij, zodat u dit zelf kunt ontdekken! Er is een tweeëneenhalf uur durende jeepsafari-rondleiding door de wijnmakerij, waarbij de wijnmaker aan het stuur zijn leven beschrijft - de reis kost iets minder dan 30 euro, dus is niet duur, en echt de moeite waard want het schildert een gedenkwaardige beeld van het leven in de omgeving.

Achter elke wijngaard - een geweldig verhaal!

Een ander wijnhuis dat zich in Ramatuelle bevindt, is Chateau Volterra. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd door een Engelsman die verliefd was geworden op een locale vrouw, maar zijn liefde werd nooit beantwoord. Later werd het gekocht door een bekende Parijse impresario, Leon Volterra, omdat ook hij verliefd was geworden op een lokale vrouw, Simone. Ze ontwikkelden de wijnmakerij en hij werd burgemeester en ze gaf wulpse feesten voor de rijken en beroemdheden. Toen Simone in 1989 stierf, werd het wijnhuis gekocht door een Canadees consortium, dat het vandaag nog steeds beheert.

Meer wijnhuizen worden biologisch IN DE CÔTE D'AZUR.

Leren over biologische wijnen is leuk en Chateau Barbeyrolles is de perfecte setting omdat je tractoren zult zien die worden gebruikt en dieren die tussen de wijnstokken grazen, het onkruid laag houden en kunstmest leveren. De wijnmaker is Roger Sumeire, wiens familie al sinds de 12e eeuw in het gebied woont. Roger's vader vestigde de wijngaard en toen hij stierf, trokken zijn kinderen lootjes om te zien wie de wijngaard zou erven en Roger won!

 
Andere wijngaarden in de buurt van Saint-Tropez zijn Domaine Bertaud Belieu, dat rode, witte en roséwijnen produceert - waarvan de laatste 80% van de productie is. De wijngaarden staan op klei en kalksteen en 12 druivensoorten worden er geteeld in het bijzonder Grenache, Cinsault en Syrah. De druiven voor de rode wijnen worden geteeld op de zonnigste hellingen van de wijngaard, omdat dit zorgt voor een zeer onderscheidende smaak. Het wijnhuis organiseert regelmatig evenementen voor de Leonardo DiCaprio Foundation - dus houdt posters in de gaten! Louis Angelvin die de wijnmakerij Maison Angelvin oprichtte, geloofde ook dat de smaak van de wijn beïnvloed zou kunnen worden door zonneschijn en mineralen in de bodem. Hij was een geoloog die probeerde de smaak van zijn rosé wijn te perfectioneren door het mineraalgehalte van de druiven te veranderen en door de jaren heen was hij zeer succesvol.
 

Zoveel traditie achter elk wijnetiket.

Een van de grootste wijnmakerijen in de omgeving is Chateau Minuty. Het wijnhuis wordt al sinds 1936 gerund door de familie Matton-Farnet. De familie heeft een enorme ervaring omdat het al 300 jaar wijn maakt en zelfs vandaag beperkt het gezin de productie om ervoor te zorgen dat de wijnen van de hoogste kwaliteit zijn, en gebruiken ze drie lokale druivenrassen - Tibouren, Rolle Vines Blanc en Grenache. Domaine de la Madrogue wordt sinds 2007 gerund door de huidige familie en maakt rode, witte en rosé wijnen die allemaal populair zijn. Domaine de la Croix ligt behoorlijk ver van Saint-Tropez maar is het bezoeken waard. Het is een grote wijngaard met 180 hectare en wordt gerund door Group Bolloré, die rondleidingen, proeverijen en een aantal geweldige zomerse muziekevenementen biedt. Aan de overkant van de baai van Saint-Tropez is zijn stillere neef, Sainte-Maxime en het heeft ook verschillende wijnhuizen die bezocht kunnen worden. Domaine Beauses is de grootste en bekendste. Deze mooie familiewijnmakerij produceert een scala aan traditionele wijnen en voor degenen die willen ontspannen met een glas is er een goed gevulde delicatessenwinkel op het terrein. Clos des Virgiles en Nicolas Sainte-Maxime zijn twee andere wijnmakerijen die beide goede wijnen produceren van hun wijnstokken die groeien onder de warme mediterrane zon in wijngaarden met uitzicht op de azuurblauwe wateren van de Middellandse Zee. Er zijn een aantal goede wijntours in de omgeving vertrekkende van Sainte-Maxime en Les Issambres evenals Saint-Tropez. Na een dag dwalen door wijngaarden, het uitzicht bewonderen en genieten van een glas lokale wijn, zult u het zeker eens zijn met het lokale gezegde - Une journee sans vin est une journee sans soleil - Een dag zonder wijn is als een dag zonder zon ...