Cannes

Geniet van Cannes, met haar mooie stranden, gezellig stadscentrum met restaurants en terrassen.

Praktische en toeristische informatie Cannes

Cannes is een wereldberoemde badplaats aan de Cote d’Azur, waar de jet set graag komt om te genieten van een luxe leven, en te kijken en gezien te worden. Zo voor het cocktailuur kunt u vele bekende gezichten tegenkomen op de Boulevard de la Croisette. Wilt u de sterren van het witte doek in levende lijve zien, dan kunt u het beste terecht rond de 2e week van Mei, wanneer het jaarlijkse filmfestival gehouden wordt, geen van de sterren van het moment zal er dan ontbreken. Maar Cannes is ook om te genieten van het strand, het mooie weer, de leuke terrasjes en de vele restaurants met een groot gevarieerd aanbod zowel qua cuisine als qua prijs, al is het alleen maar voor een uitstapje van een dag als u in de buurt verblijft.
Lees meer

Mooie lokale bezienswaardigheden en attracties

Ontdek een selectie van de mooiste plekken en attracties in Cannes

Geschiedenis

Geschiedenis

Cannes ligt in het departement van de Alpes-Maritime, en is één van de bekendste steden in de Cote d’Azur. Op de plek van het huidige Cannes bestond a...

Lees meer
Bevolking

Bevolking

Het aantal permanente bewoners van Cannes was in 2018 74.042...

Lees meer
Klimaat

Klimaat

Cannes heeft een mediterraan klimaat, met de volgende gemiddelde temperaturen per maand: Januari 10 Februari 10 Maart 12 April 14 Mei 17 Juni 21...

Lees meer
DE MAGIE VAN CANNES

DE MAGIE VAN CANNES

Net als Saint-Tropez is Cannes een van die sprankelende plaatsen die iedereen van naam kent. Het is niet alleen de thuisbasis van het jaarlijkse filmfestival, maar het heeft ook luxe hotels en goede restaurants en is de speeltuin van de rijken en beroemdheden, dus is het leuk om te proberen de bekende gezichten te spotten langs de Promenade de la Croisette ... De eerste gemeenschap werd gevestigd op deze plek aan de Franse Rivièra in de tweede eeuw voor Christus en heette Aegitna - een oude Griekse naam. In die tijd was het een klein vissersdorpje met een aanvoer naar de Lérins-eilanden. Het gebied werd bewoond door de Romeinen die een buitenpost op de heuvel Le Siquet hadden gevestigd, en er zijn daar een aantal Romeinse graven opgegraven. In de 10e eeuw had het gebied de nieuwe naam Canua gekregen van het woord canna dat riet betekende. Er waren talloze invallen door Saraceense piraten in het gebied dat totaal verwoest werd. Vanwege de onzekerheid die dit veroorzaakte, vluchtten de monniken die op St. Honorat in de nabijgelegen Lérins-eilanden woonden naar het vasteland om zich daar te vestigen. De vrede werd uiteindelijk hersteld en in 1035 werd het kasteel gebouwd en kreeg de stad de moderne naam Cannes. Een uitkijktoren werd gebouwd op de heuvel Le Siquet, die uitkeek over de toenmalige moerasgronden waar de stad tegenwoordig op staat. De toren werd door de monniken gebruikt om Cannes en ook hun zand te beschermen. De geschiedenis van het eiland en de stad zijn altijd nauw met elkaar verweven geweest. De monniken controleerden Cannes tot 1530, toen ze terug konden keren naar St.Honorat.

La Haute Ville

In de late 19de eeuw bezochte Henry Brougham, 1st Baron van Brougham en Vaux het gebied en vond het klimaat zo aangenaam dat hij in 1835 een villa bouwde genaamd Eleonore-Louise in Croix des Gardes waar hij tijdens de wintermaanden kon verblijven en genieten van de zacht weer.Zijn idee kreeg al snel opvolging en veel andere leden van de Engelse aristocratie bouwden winterresidenties in Cannes - met name in hetzelfde gebied als de Baron van Brougham, dat bekend werd als de 'Quartier des Anglais'. In die periode werden ook de spoorwegen die de stad bedienen ontwikkeld en de trams geïntroduceerd. Tijdens het begin van de 20e eeuw werden een aantal luxe hotels gebouwd omdat Cannes populair was bij Engelse en Duitse vakantiegangers, maar na de Eerste Wereldoorlog kwamen ze niet meer in grote aantallen en werden ze vervangen door Amerikaanse bezoekers. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog had de gemeenteraad het idee om een jaarlijks internationaal filmfestival te organiseren met Cannes als gastheer. Het eerste festival vond plaats in september 1946 in het Palais des Festivals et des Congrès en sindsdien vindt het elk jaar in juni plaats. Cannes biedt ook onderdak aan (onder andere) Het Cannes Lions International Festival of Creativity - het wereldwijde evenement voor adverteerders en ontwerpers, MIDEM, de handelsbeurs van de muziekindustrie, MIPIM de grootste vastgoedgerelateerde beurs en de International Luxury Travel Market (ILTM), die allemaal grote aantallen deelnemers en bezoekers trekken. Er zijn genoeg bezienswaardigheden om te bezoeken tijdens uw verblijf in Cannes zoals La Haute Ville hetgeen “de hoge stad” betekend. Een groot deel van de stad ligt op de heuvelrug die achter de oude haven oprijst, dus een beklimming van de berg Chevalier is nodig om de top van Siquet Hill te bereiken.

La Haute Ville
Palais des Festivals

Palais des Festivals

Op de top staat namelijk de uitkijktoren die werd gerund door de monniken van Lérins en tegenwoordig een museum is. Er zijn 109 treden naar de top van de toren, maar het is zeker de moeite waard, want er is een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad en de glinsterende Middellandse Zee richting de Lérins-eilanden. Op de terugweg naar beneden is er een labyrint van straten te ontdekken en deze zijn gevuld met een eclectische verzameling van bars, restaurants en winkels. Eenmaal terug op zeeniveau ligt Le Vieux Port (de oude haven) aan de Quai St. Pierre met een overvloed aan vissersboten en kleine pleziervaartuigen die daar afgemeerd zijn. Bij de pier Albert Edouard zijn de mooiste en grootste jachten die je je kunt voorstellen te vinden. Een andere plek om te bezoeken in Cannes is het Palais des Festivals, waar het International Film Festival wordt gehouden. Het Palais is enorm groot, wit van kleur en zeer modern. Er zijn vier casino's op het terrein en “THE red carpet” kan er worden gezien en bewonderd! Terwijl u daar bent, gaat u op zoek naar de Chemin des Etoiles, die zich aan de zijkant van het hoofdgebouw bevindt. Veel filmsterren hebben hun handafdrukken daar voor de lol in de stoep achtergelaten! De Boulevard de la Croisette moet de op één na beroemdste boulevard ter wereld zijn, met als eerste de Boulevard des Champs-Elysées. Hij is drie kilometer lang, volgt de zachte bocht van de baai, wordt omgeven door zandstranden en heeft een reeks paleisachtige hotels met verzorgde gazons en hoge palmbomen. Aan het eind van de weg is er Port Pierre Canto, Palm Beach en de prachtige zeewater-spa. Er zijn hele mooie kerken te bezoeken, waaronder de 18e eeuwse Notre Dame du Bon Voyage en de Notre Dame de l'Experance, evenals kapellen zoals de Bellini kapel, de Saint Anne en de Notre Dame de la Paix.

Lérins eilanden

De stad heeft een aantal musea, waaronder het Musée d'Art et d'Histoire de Provence, dat is gevestigd in een prachtig 18e eeuws herenhuis met kunstvoorwerpen uit de prehistorie tot de moderne tijd. Andere mooie musea zijn onder andere de musea die gespecialiseerd zijn in fotografie en parfum. Een populaire excursie is om vanuit de oude haven een van de vele boottochten naar de Lérins-eilanden te nemen. De overtocht duurt slechts 20 minuten en is zeker de moeite waard. L’Île St Marguérite is de grootste van de twee eilanden en de lucht is bezwangerd door geurende eucalyptus en dennen. Het heeft een goed bewaard gebleven koninklijke gevangeniscel, waar de 'man met het ijzeren masker' tien jaar lang vanaf 1687 werd vastgehouden. Er is weinig bekend over deze beroemde gevangene behalve dat hij een Franse edelman was - en sommigen geloven dat het om een familielid van de koning gaat. Er zijn ook twee goede restaurants op het eiland en talloze kleine baaien om te genieten van rustige momenten, een duik en zelfs een picknick. Het tweede en kleinere eiland is het Île St Honorat en als u van plan bent dit prachtige eiland te bezoeken, dient u bescheiden gekleed te zijn (bedekte schouders en knieën), aangezien de cisterciënzer monniken er al 1500 jaar in het klooster wonen. Het wordt door velen beschouwd als het belangrijkste christelijke kloosters ter wereld, omdat het bezocht is door verschillende pausen en duizenden pelgrims. Winkelen in Cannes is gevarieerd en divers. Het winkelgebied is vrij compact van formaat. Er zijn tal van luxe winkels met designer namen zoals Chanel, Dior en Gucci in de Boulevard de la Croisette maar achter deze boulevard en parallel daaraan is de Rue d'Antibes die ook verschillende mooie winkels heeft.

Lérins eilanden
Restaurants en nachtleven

Restaurants en nachtleven

Naast kledingwinkels zijn er verschillende chocolatiers en Chez Bruno is een snoepwinkel met de heerlijkste gekristalliseerde marrons (kastanjes). La Bocca is het gebied met verschillende grote warenhuizen en een winkelcentrum. Parfums en cosmetica zijn allemaal goede koopjes. Als u op zoek bent naar chique Franse outfits voor een redelijke prijs is Façonnable een merk om naar uit te kijken. Het jaarlijkse Cannes Shopping Festival toont nieuwe ontwerpers en fantastische mode en accessoires. Voor dagelijkse boodschappen is de Rue Meynadier een geschikte winkelstraat met een markt-achtige sfeer en het is onnodig om te zeggen dat er altijd genoeg klanten zijn die daar boodschappen doen. Ceneri op nummer 22 is zeker een bezoek waard, want het verkoopt enkele van de beste kazen in Cannes. De Fonville markt is een grote overdekte markt gelegen tussen het stadhuis en de spoorlijn. De markt wordt gehouden van maandag - zaterdag (van 07.00 - 13.00 uur) en is de perfecte plek om te snuffelen en een hele reeks uitstekende Provençaalse producten te kopen, inclusief vers geplukt seizoensgebonden fruit en groenten, charcuterie, kazen en lokale wijn - perfect als u in een vakantievilla verblijft. Daar vlakbij, op de Allée de la Liberté, is er elke ochtend behalve de maandagochtend een levendige bloemenmarkt die er echt 'zo mooi als op een foto' uitziet. Er is een enorme diversiteit in de stijl - en menuprijzen - van de restaurants in de stad. Aan de ene kant zijn er de Michelin-sterren restaurants en luxe hotels. Het Martinez is bijvoorbeeld een luxe hotel in Cannes, met daarin het restaurant La Palme d'Or dat is gelegen op een groot terras op de eerste verdieping met een prachtig panoramisch uitzicht op de baai, en dat een verfijnde keuken biedt.

Festivals

Aan de andere kant van het spectrum zijn de talrijke kleine restaurants en bistro's gelegen in het labyrint van achterstraatjes die echte, huisgemaakte Provençaalse gerechten bieden die redelijk geprijsd zijn. Het spectrum van het nachtleven in Cannes is ook vergelijkbaar, met aan de ene kant de top nachtclubs zoals die in de Martinez en anderen aan de Boulevard de la Croisette die erg duur zijn, en aan de andere kant vele anderen in de achterstraatjes die waarschijnlijk net zo leuk zijn - hoewel je er minder kans hebt om te dansen naast een A Lister! In Cannes gebeurt er het hele jaar door altijd wel iets. Evenementen zijn onder meer het Festival International des Jeux in februari, dat onder andere de schijnwerpers op Bridge, Backgammon, Schaken en Dammen plaatst, en het Carnaval van de Riviera dat plaatsvindt in de 21 dagen voorafgaand aan Vastenavond. Het populaire Yachtfestival, de botenshow, wordt elk jaar in september gehouden. Een vakantie in Cannes is heel bijzonder omdat het zo'n bekende locatie is. Het is leuk om te ontspannen op het strand, 'mensen te kijken' in een van de cafés aan de Boulevard de la Croisette of een warm stokbroodje te proeven direct uit de oven van de bakker. Het zijn speciale momenten zoals deze die heel bijzondere vakantieherinneringen creëren die een leven lang meegaan ....

Festivals