Fréjus

Geniet van Fréjus, met haar mooie stranden, gezellig stadscentrum met restaurants en terrassen.

Praktische en toeristische informatie Fréjus

Fréjus is de badplaatsen die het meest oostelijk ligt in het departement van de Var, tegen de grens van het departement van de Alpes-Maritimes aan. Fréjus en Saint-Raphael lopen in elkaar over, gescheiden door de Pédégal rivier. Fréjus is bijzonder populair bij Nederlandse, Belgische, Duitse en Engelse toeristen, maar ook de Fransen toeristen komen er graag. Fréjus heeft dan ook alles te bieden om een heerlijke vakantie te garanderen, een mooi klimaat, mooie zandstranden en prachtige natuur, een leuke jachthaven en ook een levendig centrum vol met restaurantjes, terrasjes en boetieks. Vanuit Fréjus rijdt men eenvoudig richting Cannes of Saint-Tropez, beiden op ongeveer 45 kilometer afstand.
Lees meer

Mooie lokale bezienswaardigheden en attracties

Ontdek een selectie van de mooiste plekken en attracties in Fréjus

Geschiedenis

Geschiedenis

Rond het jaar 50 voor Chr. stichtte Julius Caesar een havenstad op de plek waar tegenwoordig Fréjus is, en noemde deze Forum Julii. Er zijn nog steeds...

Lees meer
Bevolking

Bevolking

Het aantal permanente inwoners van de stad Fréjus in 2015 was 53.000...

Lees meer
Klimaat

Klimaat

Fréjus heeft een mediterraan klimaat, met de volgende gemiddelde temperaturen per maand: Januari 10 Februari 10 Maart 12 April 14 Mei 17 Juni 21...

Lees meer
FRÉJUS, EEN MOOIE HAVENSTAD

FRÉJUS, EEN MOOIE HAVENSTAD

Fréjus is een mooie havenstad aan de Côte d'Azur in het zuidoosten van Frankrijk. Gelegen tussen Saint Tropez en Cannes, is Fréjus echt een leuke plek om de vakantie door te brengen, want het heeft iedereen iets te bieden omdat het rijk is aan geschiedenis, cultuur, kunst en familie-activiteiten .... De geschiedenis van Fréjus is terug te voeren tot de tijd dat het deel uitmaakte van de Romeinse stad Forum Julii die in 49 voor Christus door Julius Caesar was gesticht en de eerste Romeinse militaire haven aan de Middellandse Zee was. De locatie werd zorgvuldig gekozen omdat het op rijke alluviale gronden tussen de bergketens van Esterel en Maures ligt. Er is een rijkdom aan archeologische schatten uit deze periode, waaronder een amfitheater, een theater en een aquaduct, evenals alles wat u in het Archeologisch Museum aantreft! De 13e-eeuwse kathedraal van Saint Léonce maakt deel uit van een complex van gebouwen dat het gotische bisschoppelijk paleis omcirkelde. De kathedraal is gebouwd op de plaats van een oudere 5e-eeuwse kerk en is interessant om te bezoeken omdat het twee kerkschepen van verschillende periodes heeft die met elkaar verbonden zijn door een boog. De kathedraal-toren heeft een opvallende vierkante vorm en is gebouwd naar een ontwerp met ook verdediging in gedachten. Net ten noorden van de kathedraal is een prachtige klooster, de Cloitre de la Cathedrale de Fréjus, dat dateert uit de 13e eeuw. Het is versierd met twee verschillende symbolen; de eerste is de fleur de lys - het insigne van de koning, Karel van Anjou en de tweede is een symbool van sleutels die het embleem waren van de bisschop van Fréjus.

Romeins aquaduct

Als je omhoog kijkt naar het houten plafond van de galerijen, zie je gebeeldhouwde en geschilderde afbeeldingen die in de 14e eeuw zijn voltooid en mythologische personages, dieren en bekende persoonlijkheden uit die tijd weergeven. Het klooster staat vermeld als een Frans nationaal monument. De parel in het complex is echter het achthoekig gevormde Frankische Baptisterium dat dateert uit de 5e eeuw - waardoor het een van de oudste christelijke locaties in Frankrijk is. Het Baptisterium was bedekt in de 14e eeuw en werd pas in 1925 herontdekt. Archeologen hebben het gebied zorgvuldig uitgegraven, waarbij een 1600 jaar oude marmeren vloer en twee terracotta zwembaden zijn blootgelegd - een kleinere voor de voeten en het grotere achthoekige bad voor wanneer de doop een totale onderdompeling betekende. De granieten pilaren rondom de doopkapel zijn van Romeinse oorsprong. Interessant is dat de toegangsdeur tot het Baptisterium erg laag is en dat iedereen die binnenkomt gedwongen is om laag te buigen. De uitgangsdeur is op normale stahoogte, zodat zij die gedoopt waren kunnen vertrekken met hun hoofd hoog opgeheven! Het Archeologisch Museum heeft een fascinerende verzameling tentoongestelde stukken die inzicht geven in het dagelijks leven in de Romeinse tijd, evenals hun ceremoniën en rituelen en zaken als begrafenisrituelen. Er is een knappe buste van Hermes die het symbool is geworden van Fréjus, evenals een prachtig mozaïek van een panter. Het Romeinse aquaduct is zeker indrukwekkend en voor enthousiaste liefhebbers is er de mogelijkheid om de 40 kilometer lange route te volgen met onderweg tal van archeologische vondsten, waaronder een brug met waterkanaal over de Gargalon-stroom.

Romeins aquaduct
Provençaalse lunch

Provençaalse lunch

Het water werd verzameld uit de rivieren de Foux en Siagnole en vervolgens door een reeks ondergrondse leidingen en hoge delen van aquaducten naar Forum Julii gestroomd. In het Parc de la Villa Aurélienne staan vier hoge stenen aquaductkolommen trots in het gazon. Tot voor kort was het prachtige Romeinse amfitheater van de stad niets meer dan een indrukwekkende ruïne, met grote delen van de zitterrassen die ontbraken of kapot waren. Het amfitheater is zorgvuldig in zijn oude glorie gerestaureerd maar als een voorzorgsmaatregel tegen verdere schade, is de zachte gouden zandsteen bedekt met een laag cement. Het amfitheater wordt nu gebruikt voor veel openbare evenementen en hoewel het zijn oude karakter heeft verloren, is het gevulde amfitheater net zo sfeervol als altijd! Op dezelfde manier wordt het kleinere Romeinse theater ook tijdens de zomermaanden gebruikt als locatie voor drama en muziekuitvoeringen. In de Middeleeuwen was Fréjus een bloeiende haven en een belangrijk handelscentrum. Het werd ook een belangrijk centrum voor de Franse marine en militaire schepen dropten er regelmatig hun anker voor de kust. Een wandelaar die door de stad loopt ziet al snel dat er mooie huizen zijn, geschilderd in verschillende pastelkleuren. In het hart van de stad ligt de Place Formagé met de kathedraal en het stadhuis. Het stadhuis is herkenbaar aan zijn lichtgouden kleur en dit gebouw was vroeger het bisschoppelijk paleis. Sinds de jaren dertig is Fréjus, net als veel andere steden in deze zonnige hoek van Frankrijk, een populair vakantieoord geworden en biedt het vandaag een grote selectie vakantiehuzien voor stelletjes, vrienden en gezinnen. Er is een groot aantal plekken om van een kopje koffie te genieten in de warme zon en er zijn ook tal van plekken om te eten. Vergeet niet te letten op de vaste menu's voor de lunch 'Plat du Jour', die altijd een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben.

Markten

L'Entrée des Artistes is zo'n restaurant met een typisch Provençaalse lunchmenu met een heerlijk terras om te genieten van een maaltijd terwijl de wereld aan je voorbijgaat! The Ardent Merou en Les Palmiers zijn twee restaurants die echt goed zijn voor vis en zeevruchten - en de Ardent is ook geschikt voor vegetariërs. L’Amandier en Le Bastide Clos des Roses hebben bijzonder creatieve en eigentijdse chef-koks die graag werken met verse lokale producten en kruiden. Voor kaasliefhebbers is er Mon Fromager, een ambachtelijke kaasmaker die ook een klein restaurant heeft waar hij een aantal geweldige gerechten kookt met zijn kaas. Als u een picknick plant, is Maison de la Tarte perfect, want er zijn verschillende soorten heerlijke zoete taarten en deze worden per portie verkocht. Er zijn ook verschillende quiches die per portie verkocht worden. De markt wordt twee keer per week gehouden op woensdag en zaterdag in het centrum van de stad. De kraampjes beginnen omstreeks 07.00 uur 's ochtends en staan hoog opgestapeld met lokale groenten en fruit. Er zijn charcuterie- en kaasstalletjes en verschillende verkopen er ook wijn. Anderen verkopen schoenen, kleding en huishoudelijke artikelen en er is altijd veel drukte! Op zondag is er een populaire markt op het strand tussen Fréjus en Saint-Raphael. In tegenstelling tot de prachtige oude kerkelijke architectuur die te vinden is in het kathedraalcomplex van de stad, is een zeer moderne en werkelijk prachtige kapel te zien, genesteld tussen de pijnbomen in de heuvels achter de stad. Chapelle-Notre-Dame-de-Jérusalem werd ontworpen door de dichter en filmmaker Jean Cocteau in de jaren zestig. Helaas stierf hij in 1963 voordat de kapel was voltooid.

Markten
Massif de L'Esterel

Massif de L'Esterel

Zijn geadopteerde zoon de acteur Edouard Dermit voltooide de muurfresco's en mozaïeken volgens de aantekeningen en schetsen van zijn vader en de voltooide kapel is een heel speciale plaats. Het Massif de L'Esterel is een bergketen die van Fréjus naar Cannes loopt en de hoogste top is de Mont Vinaigre (iets meer dan 600 meter). Het is een comfortabele wandeling van 30 minuten op het stroef klimmende pad door het maquis met zijn wilde lavendel, rozemarijn en talrijke wilde kruiden naar de top te volgen, maar het is zeker de moeite waard want er is een groots panoramisch uitzicht op Saint Tropez, Cannes en de prachtige blauwe Middellandse Zee. In het verleden was dit de schuilplaats van de Franse evenknie van Robin Hood, de lokale vogelvrij verklaarde Gaspard de Besse. Veel bezoekers van Fréjus bezoeken de Malpasset-dam aan de rand van de stad. De dam werd gebouwd in 1952 en werd zeven jaar later zwaar beschadigd door een hevige storm die ook het leven koste aan 421 mensen. Er is een enorme bres te zien in de damwand en grote stukken gewapend beton zijn beneden zichtbaar verspreid over de bodem van de vallei. Het is een aangrijpende plek om te bezoeken met de duidelijke boodschap dat de natuur machtiger is dan de mens. De Hông Hiên Tu-pagode is nog een ongewone plek om te bezoeken in de stad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Senegalese en Vietnamese soldaten in de stad gestationeerd terwijl ze wachtten om te worden ingezet aan het westfront. De boeddhistische pagode werd in 1917 gebouwd door Indochinese soldaten en werd door alle boeddhistische soldaten veel gebruikt. Het raakte in verval na de oorlog, maar tijdens de jaren vijftig begon het werk aan het herstel ervan.

Stranden

Het is een indrukwekkend gebouw, versierd met beelden van Boeddha, draak en olifanten en alle boeddhistische feesten worden er gevierd. Na al deze cultuur is het absoluut tijd om naar het strand te gaan! In het westen van de stad ligt het mooie Plage du Pacha en in het oosten - net voor Saint-Raphâel - ligt Plage des Sablettes. Daartussen ligt een prachtig zandstrand met ondiep water genaamd Nature François Léotard met een parkeerplaats vlakbij en allerlei voorzieningen, waardoor het ideaal is voor gezinnen met jonge kinderen, ouderen en bezoekers met speciale behoeften. Een andere leuke plek voor het gezin is Aqualand met 18 verschillende glijbanen en zwembaden, waaronder de bekroonde King Cobra die perfect is voor tieners. Fréjus is een populaire plek om het hele jaar door te verblijven, omdat de winter zowel mild is, als van korte duur. Er zijn verschillende evenementen om van te genieten, zoals het aprilfestival in Aurélienne Park, het internationale festival van Petanque in juni en het theaterfestival in juli. Er is elke avond in juli en augustus een kleurrijke avondmarkt aan het strand en er zijn ook nachtelijke vuurwerkshows. Naarmate de zomer in de herfst verandert, is een populair evenement het Festival International de l'Air (Internationaal Luchtfestival) in oktober en in december is er ook een leuke kerstmarkt om van te genieten.

Stranden